Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Naujienos   /  Vaikas pradeda lankyti darželį. Kaip palengvinti atsisveikinimo procesą?

Vaikas pradeda lankyti darželį. Kaip palengvinti atsisveikinimo procesą?

Psichologė Indrė Marcinkevičienė

 

Šeimos nariams kyla daug įvairiausių jausmų vaikui pradėjus lankyti darželį. Tėvai jaudinasi, ar darželyje bus suprasti ir atliepti jų mažojo šeimos nario poreikiai, ar tinkamai bus juo pasirūpinta, kiek bus skiriama laiko vaiko ugdymui, ar gebės jų vaikas pats parodyti, ko jam reikia būnant tarp aktyvesnių ir drąsesnių vaikų. Šeimai iškyla nemažai organizacinių klausimų: kas vaiką nuveš, parveš iš darželio, kas ims nedarbingumo pažymą vaikui susirgus. Vyresnės atžalos šeimoje neretai išreiškia pavydo, pykčio, nerimo jausmų, kai šiuo laikotarpiu pagrindinis tėvų susirūpinimas nukrypsta į pradedantį lankyti darželį brolį ar sesę, o į jų poreikius gimdytojai neretai sureaguoja prabėgomis. Nauja pradžia sukelia nerimo ir sumaišties ir darželinukui: jis pastebi sunerimusius tėvus bei pats su jauduliu laukia etapo, apie kurį visi šeimoje kalba.

Darželio pradžia ir pirmieji atsisveikinimai neretai skausmingi yra tiek vaikui, tiek jo gimdytojams. Ir vaikas, ir tėvai dažnai nerimauja, jaučiasi pasimetę, nesaugūs atsisveikinimo metu, tėvams atlydėjus vaiką į darželį. Tėvams sunku paleisti jau ūgtelėjusią atžalą, perduoti į kitas vaiką globosiančias rankas, pasitikėti jomis; vaikui neramu, kas jo lauks užsidarius darželio durims ir išėjus mamai ar tėčiui, jo saugumo uostui. Situacija gali būti sudėtingesnė, jei vaikas pastebi savo artimųjų nerimą bei tėvų nepasitikėjimą auklėtojomis. Tada mažojo nerimas gali sustiprėti ir pasireikšti stipriomis emocinėmis reakcijomis, su kuriomis nelengva išbūti gimdytojams: verkimu, rėkimu, protestu, įsikibimu į tėvų rankas ir kojas bei kt.

Atsisveikinimo procesą galima palengvinti jo pasiruošimui skiriant šiek tiek laiko ir apgalvojus tam tikrus žingsnius. Pateiksime keletą rekomendacijų, kurios gali sušvelninti šį etapą:

– Prieš darželio lankymosi pradžią pamažu praktikuokite trumpus atsiskyrimus, paliekant atžalą pas jam gerai pažįstamus ir emociškai saugius žmones (pvz., vis dažniau palikti vaiką močiutei ar kt. asmeniui, su kuriais vaikas įprastai jaučiasi saugiai ir mielai leidžia laiką kartu).

  • Laikykitės savo pažadų vaikui. Jei pažadate sužaisti žaidimą – sužaiskite jį, nupirkite sutartą žaislą, išeikite į kiemą ir kt. Tai sukuria tikėjimą, kad tai, ką tėvai sako, taip ir įvyks.
  • Prieš darželio lankymąsi, svarbu iš anksto parodyti vaikui, kur yra darželis, bei papasakoti apie jį. Nuveskite į lauko aikštelę, parodykite, ką vaikai veikia joje, kalbėkite apie tai, ką veikia vaikai darželio grupėje. Jei žinote, kuri bus vaiko auklėtoja, galite susipažinti su ja.
  • Kai kuriuose darželiuose tėvams yra sudaroma galimybė pirmomis dienomis pabūti grupėje kartu su vaiku. Jei turite tokią – galite drąsiai ja pasinaudoti. Taip vaikas pamažu ir saugiai susipažins su jam nauja aplinka.
  • Sukurkite su vaiku savo atsisveikinimo ritualą. Ritualo metu vaikas pasijaučia reikšmingu ir supranta, kad jį su tėvais jungia ypatingas ryšys. Atsisveikinimo ritualas taip pat padeda nukreipti stiprias emocijas bei pamažu priimti jas, įneša žaismingumo į Jūsų santykius.
  • Atsisveikinimo metu išlikite jautrūs vaiko emocijoms, tačiau stenkitės suvaldyti savąsias. Labai svarbu jautriai ir empatiškai atreaguoti į vaiko emocijas, tačiau tuo pačiu išlikite ramūs bei pasitikėkite darželyje dirbančiu personalu. Stenkitės, kad atsisveikinimas būtų trumpas ir aiškus, ir atsisveikinę ramiai palydėkite vaiką iki auklėtojos.

Nepamirškite, kad vaikui reikia laiko prisitaikyti prie naujos aplinkos, naujų žmonių, juos pažinti bei išmokti pasitikėti, bei tai, kad kiekvienam vaikui šio laiko reikia skirtingai. Tačiau, jei pastebite, kad Jūsų vaikui kyla labai stiprios emocijos ir nežinote, kaip nuraminti vaiką ir kaip elgtis atsisveikinimo metu, nebijokite klausti auklėtojų ar pasikonsultuoti su psichikos sveikatos specialistais.