Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Straipsniai   /  Aš ir pokyčiai

Aš ir pokyčiai

Mes esame linkę stebėti nuolat kintantį gyvenimą ir vykstančius pokyčius. Tačiau su pokyčių jėga susitaiko ne visi. Juo labiau ne visiems yra lengva susitaikyti, kad kiti aplinkui keičiasi, o pačiam nesinori arba nepavyksta. Reakcijos į pokyčius ir gebėjimas prisitaikyti dažnai priklauso nuo vidinių įsitikinimų apie save ir kitus. Daugelis žmonių mano, kad giliai savyje turi „tikrąjį aš“, kuris yra geras ir teisingas.

Kai šeimos narių, artimų draugų ar kitų požiūriai išsiskiria, mes dažnai supykstame ir jaučiamės išduoti, nes kitas nesupranta mūsų ir nori „pakeisti mūsų mąstymą“. Kuo labiau stengiamės išsakyti, kaip mes suprantame vieną ar kitą dalyką, tačiau nenorime ar nemokame išgirsti, išklausyti ar suprasti kito, tuo daugiau mums kyla priešiškumo ir norime „nubausti“ kitą dėl to, kad mūsų nesupranta.

Iš tiesų, „tikrasis aš“ nėra tik geras ir teisingas ar atvirkščiai. „Tikrąjį aš“ suformuoja mūsų vidinis (asmenybė) ir išorinis (aplinka) pasauliai. Mes esame šališki ne tik sau, bet ir kitiems, todėl turime nebijoti būti lankstūs ir ieškoti tarpusavio supratimo, nes tai gali padėti įgyvendinti savo siekius ir taikiai sutarti su kitais.

 

Daugiau straipsnių įvairiomis temomis galite rasti paspaudę žemiau esančias nuorodas:
Kiti straipsniai 
Straipsniai apie sveikų santykių kūrimą