Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Straipsniai   /  Apie asmens pažeidžiamumą

Apie asmens pažeidžiamumą

Ką reiškia pažeidžiamumas? Jis trukdo ar padeda mums augti? Pažeidžiamumas yra pasirinkimas priimti neapibrėžtumą, rizikuoti ir / ar nuspręsti atskleisti savo emocijas ir išgyvenimus. Tai veda link artumo ir stipresnio ryšio su kitais. Pažeidžiamumas tradiciškai siejamas su neigiamais stereotipais, pvz., apibūdinant save ar kitą kaip – pernelyg jautrus ir emocionalus, nesugebantis susidoroti su iššūkiais, silpnas ar trapus.

Kai save vertiname pagal šiuos stereotipus, tuomet nesijaučiame esantys verti pozityvaus ryšio su kitais ir mus kankina gėda. Gėdos jausmas kyla ir dėl nuolatinio lyginimo tarp to, kas esame, ir kokiais, mūsų manymu, turėtume būti. Pasirinkimas būti pažeidžiamam – drąsus. Tam reikia pripažinti mūsų netobulumą – tobulumas yra nerealus ir neįmanomas tikslas. Kadangi pažeidžiamumas leidžia pripažinti save kaip netobulą, jis padeda sumažinti gėdą, kurią jaučiame už tai, kas esame.

Iš pradžių būti pažeidžiamam kito akivaizdoje gali atrodyti rizikinga ir jaustis tarsi apsinuoginusiu. Tačiau tie, kurie praktikuojasi būdami pažeidžiami ir atviri, gali rasti daug naudos, pavyzdžiui, pasitenkinimo, sumažėjusio streso ir gilių ryšių su kitais.

 

Daugiau straipsnių įvairiomis temomis galite rasti paspaudę žemiau esančias nuorodas:
Kiti straipsniai 
Straipsniai apie sveikų santykių kūrimą