Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Straipsniai   /  Tapimas suaugusiu

Tapimas suaugusiu

Kada galima pasakyti, kad vaikas suaugo ir kokių sąlygų reikia jam suaugti? Ir kas tai nusprendžia – tėvai, amžiaus riba ar pats bręstantis jaunuolis? Suaugystė – tai ne tik gerėjantys pažintiniai gebėjimai, kūno pokyčiai, bet ir emocinė pusiausvyra (t.y. gebėjimas valdyti emocijas), motyvacija užsiimti tikslinga veikla (pvz., mokytis, dirbti, savanoriauti ir kt.), gebėjimas atidėti norą vardan atsakomybės, gebėjimas bendrauti ir bendradarbiauti su kitais bei kritinio mąstymo ugdymas.

Kartais kelias link suaugystės kupinas kliūčių. Atsakomybės prisiėmimas, gyvenimas savarankiškai, pasitikėjimas savimi ir kitais tampa iššūkiu arba dėl jaunuolio, arba dėl tėvų, arba dėl abiejų nenoro / nepajėgumo priimti pasikeitusius vaidmenis ir atsakomybes.

Viena vertus, dažnai patys nenorime paleisti praeities, priimti sprendimus dėl savęs ir kitų, nes bijome arba pasitikėti savimi, arba kiti mus įtikina, kad esame nepajėgūs konstruoti / kontroliuoti savo gyvenimą patys. Nėra lengva atsisakyti vaikiško noro būti nuolat globojamu, tačiau globa netampa kontrole, kai paliekama erdvės savarankiškumui. Kai yra pusiausvyra tarp rūpesčio iš vienos (iš tėvų) ir savarankiškumo iš kitos (vaikų) pusės – santykiuose atsiranda darna.

 

Daugiau straipsnių įvairiomis temomis galite rasti paspaudę žemiau esančias nuorodas:
Kiti straipsniai 
Straipsniai apie sveikų santykių kūrimą