Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Naujienos   /  Kviečiame prisijungti prie tarptautinės socialinės akcijos „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“

Kviečiame prisijungti prie tarptautinės socialinės akcijos „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“

Šeimos santykių institutas prisijungia prie lapkričio 25 d. – gruodžio 10 d. minimos tarptautinės socialinės akcijos „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“, kurios metu visuomenė kviečiama išgirsti, priimti ir suprasti, kiek kiekvienas asmeniškai gali prisidėti prie sveikų ir pagarbių santykių kūrimo visuomenėje. Šiuo metu dalinsimės žinutėmis apie bendratėvystę po skyrybų „Kaip abu tėvai gali padėti vaikams išgyvenant skyrybas?“

Skyrybos paveikia įvairius abiejų sutuoktinių sveikatos ir psichologinės gerovės aspektus, taip pat ekonominį, socialinį ir buitinį gyvenimą. Pagal Vaiko teisių konvenciją tėvai privalo pagal savo pajėgumą ir finansines galimybes užtikrinti vaiko raidai būtinas gyvenimo sąlygas. Tai taikoma ir kartu su vaiku gyvenantiems tėvams, ir atskirai nuo vaiko gyvenantiems tėvams.

Sėkmingam vaiko prisitaikymui po skyrybų yra svarbus abiejų TĖVŲ LYGIAVERTIS ĮNAŠAS Į RŪPINIMĄSI VAIKU IR JO POREIKIŲ UŽTIKRINIMAS. Atsakomybė už vaiko priežiūrą daugiausiai tenkanti moterims gali trukdyti moterims visapusiškai dalyvauti ekonomikoje ir sulaukti paramos iš aplinkos dėl sprendimo skirtis. Svarbu šviesti ir ugdyti visuomenę pabrėžiant abiejų tėvų atsakomybę už rūpinimąsi vaiku (t. y. pakankamų finansinių, socialinių ir psichologinių sąlygų rūpinantis vaiku užtikrinimą).

Nors sprendžiant vaiko poreikių užtikrinimo klausimus yra svarbūs finansiniai klausimai, svarbesnis aspektas, kurį būtina aptarti – kaip gerai galite rūpintis savo vaiku. Rūpinimasis vaiku reiškia jūsų abiejų, kaip tėvų, dalyvavimą vaiko gyvenime, pvz., vaiko mokykla, popamokinė veikla, sveikatos priežiūros įstaigos ir kiti svarbūs įvykiai jūsų vaiko gyvenime. Laikas, kurį galėsite praleisti bendraujant su savo vaiku, taip pat taps svarbiu veiksniu vaiko prisitaikymui po skyrybų. Su kuriuo iš jūsų tuo metu būtų vaikas, jūs turite skirti laiko jam pamaitinti, su juo bendrauti ir prižiūrėti savo vaiką. Jeigu jūsų vaikas turi kokių nors specialių poreikių, pavyzdžiui, mokymosi ar raidos sutrikimų, taip pat turėsite tinkamai šiais poreikiais pasirūpinti.

BENDRATĖVYSTĖ. Bendratėvystė yra sąvoka, kurią dažnai vartoja specialistai, bet retai patys tėvai. „Bendratėvystė“ yra sutrumpinta „bendradarbiaujantys tėvai“ versija, o tėvų bendradarbiavimas yra būtinas, kad vaikai kuo palankiau išgyventų skyrybas. Tačiau, jei esate tik įpusėję skyrybų procesą arba nutraukiate ilgalaikius santykius, galite jaustis taip, kad neturite jėgų bendradarbiauti. Taigi, kaip tuomet atidėti savo nuoskaudas bei pyktį ir bendradarbiauti vieniems su kitais? Mokymasis būti patikimais tėvais yra nuolatinis procesas, kuris tęsis tol, kol jūsų vaikams reikės. Mokantis ko nors naujo, reikia laiko ir praktikos, kol pajausite, kad jau darote gerai (arba pakankamai gerai). Ir bus daug kartų, kai pajusite, kad yra sunku ir kad ne viskas pavyksta teisingai. Panašiai, kaip tik tapus tėvais – atsakomybė galėjo jaustis didžiulė ir jūs tikriausiai nerimavote, kad tik nesuklystumėte. Tačiau, laikui bėgant išmokote nusiraminti ir pasitikėti savimi.

 

Rūpintis vaikais santykiams nutrūkus yra išmokstama – ne visada viskas pavyks, bet tam galima pasirengti:

  • Gerbkite vienas kito auklėjimo stilių. Kiekvienas iš jūsų gali turėti skirtingą požiūrį į valgymo ar miego laiką ir pramogas, tačiau stenkitės nesikišti.
  • Vaikams skirtinguose namuose galioja skirtingos taisyklės, todėl turėtumėte pabandyti susitaikyti su skirtumais, nebent vaikui gresia žala / pakenkimas.
  • Apie kitą iš vaiko tėvų kalbėkite teigiamai arba neutraliai. Skatinkite ir savo šeimos narius, ir draugus daryti tą patį.
  • Kad ir kaip būtų smalsu, neklauskite savo vaikų apie kitą iš tėvų ir neskatinkite jų rinkti informacijos. Jei turite klausimų apie tai, kas vyksta kito iš tėvų namuose, paklauskite tiesiogiai.
  • Padėkite vaikui spręsti sunkumus užuot skatinus jį skųstis kitu iš tėvų. Kai vaikui kyla sunkumų su kitu iš tėvų, skatinkite tuos sunkumus aptarti su juo / ja arba paklauskite, ar vaikas norėtų, kad jūs apie tai pasikalbėtumėte su kitu iš tėvų
  • Stenkitės atskirti savo jausmus savo buvusiam /-jai vyrui / žmonai nuo savo, kaip tėvų sprendimų.
  • Kartais nuoskaudos, nemalonūs prisiminimai trukdo bendrauti tiesiogiai. Pagalvokite, kokiu būdu būtų geriausia bendrauti su savo vaiko tėvu ar motina. Pavyzdžiui, žinutės siuntimas ir el. pašto siuntimas gali būti naudingi.
  • Pasidalinkite informacija apie savo vaiką tarpusavyje. Konkurencija dėl to, kas turi daugiausiai informacijos nepadeda. Tai tik reiškia, kad jūsų vaikas iš savo tėvų gauna geriausią įmanomą priežiūrą.
  • Susitarkite, kad jūsų vaikas turėtų tai, ko jam reikia kiekvienuose namuose. Vaikams yra lengviau prisitaikyti, kai nereikia nešioti būtiniausius daiktus pirmyn ir atgal tarp dviejų namų.
  • Laikykitės finansinių susitarimų ir praneškite kitam iš tėvų apie bet kokias problemas, kurios turės įtakos šiems susitarimams.
  • Nurodykite vieni kitiems savo kontaktinę informaciją. Turėtumėte žinoti vienas kito adresą, telefoną, darbo numerį ir pan.

 

Šeimos santykių institutas kartu su socialiniais partneriais prisideda prie pasaulinės 16 aktyvumo dienų prieš smurtą akcijos ir kviečia kiekvieną asmeniškai prisidėti prie pozityvių, palaikančių (rūpestingų) ir sveikų santykių kūrimo bei palaikymo visuomenėje.