Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Naujienos   /  Pirmasis vaiko vizitas pas psichologą: kaip tėvai gali padėti vaikui pasirengti jam?

Pirmasis vaiko vizitas pas psichologą: kaip tėvai gali padėti vaikui pasirengti jam?

Psichologė Indrė Marcinkevičienė

 

Vaikai dažnai patiria įvairių išbandymų, kartais netekčių, skaudžių patirčių, sunkumų bendraujant su bendraamžiais, mokytojais ar šeimos nariais. Sunkumai sukelia nemažai vidinių apmąstymų, stiprių jausmų, kartais trukdo įveikti amžiaus tarpsnio keliamas užduotis. Vaikai ne visuomet būna pajėgūs vieni patys išspręsti iškilusias problemas: pritrūksta žinių bei įgūdžių, ar tiesiog palaikančio ir išklausančio santykio šalia. Tėvai padeda savo vaikams susidoroti su iškilusiomis problemomis: išklausyti, suprasti, duoti patarimą, tačiau kartais būna sunkumų, kurie ir jiems gali atrodyti kaip iššūkis, tad neretai iškyla poreikis pasikonsultuoti su specialistu bei suteikti vaikui reikiamą pagalbą.

Pirmasis vaiko ir jo šeimos susitikimas su psichologu yra ypač svarbus ne tik vaiko motyvacijai lankytis, bet ir spręsti iškilusius sunkumus.  Jo  metu formuojasi terapinis santykis tarp vaiko, šeimos bei emocinės pagalbos specialisto.  Pirmojo vizito metu vaikas susipažįsta su nauju asmeniu bei pamažu mokosi juo pasitikėti, saugiai atsiverti.

Dabar pateiksime keletą rekomendacijų, kaip tėvai gali padėti savo vaikui pasiruošti prieš pirmąjį vizitą pas psichologą:

  • Supažindinkite vaiką su psichologo specialybe: kokia tai profesija, ką šis žmogus savo darbe daro, kuo jis gali būti vaikui naudingas. Kuo mažesnis vaikas, tuo šis paaiškinimas turi būti paprastesnis, vaikui suprantamesnis.
  • Paaiškinkite vizito tikslą: dėl ko kreipiasi, kuo psichologas gali padėti. Jei vaikui sunku suprasti lankymosi tikslą, jis gali būti nemotyvuotas lankytis, spręsti iškilusius sunkumus. Tėvams kalbant su vaikais apie sunkumus svarbu paaiškinti, kad lankymasis pas psichologą yra pagalba jam jaustis geriau, išspręsti iškilusius bendravimo sunkumus, o ne bausmė ar pasekmė jo buvusio elgesio su kitais.
  • Aptarkite žinomas susitikimo aplinkybes: kur vyks, kada vyks, jei nujaučiate, kad tai nebus vienintelė konsultacija ir toliau galimai lankysis, – pranešti ir apie tai. Sąžiningumas padeda sukurti pasitikintį ryšį ne tik tarp tėvų ir vaikų, bet ir padeda konsultavimo procesui.
  • Nuraminkite vaiką, kad pirmojo vizito metu jį palydėsite, būsite šalia, jei tik to reikės, kartu susipažinsite su vaikų psichologu. Taip pat palydėsite, kai tik to reikės į tolimesnes konsultacijas ir būsite kartu. Parodykite, kad su esamu sunkumu vaikas nėra vienas: visa šeima kartu padės spręsti. Kartais gali būti, kad psichologo konsultacijose lankysis tik vieni tėvai spręsdami vaikui kylančius sunkumus.
  • Padrąsinkite vaiką užduoti Jums klausimų apie lankymąsi pas psichologą: gal yra jam neraminančių ar neaiškių dalykų. Pabandykite atsakyti į juos.  Jei nežinote, galite nuoširdžiai  tai pasakyti, arba nuraminti pasakydami, kad kartu galėsite paklausti psichologo, kai atvyksite į vizitą. Vaikus nuramina žinojimas, kad ir tėvai ne visada viską žino.

Reikšmingos yra ir tolimesnės vaiko patirtys psichologo kabinete bei tėvų bendradarbiavimas bei įsitraukimas. Vaikai netiesiogiai pastebi tėvų įsitraukimą į pagalbos procesą bei jį modeliuoja: ar tėtis ir mama moka užmegzti, palaikyti santykį  ir geba atsisveikinti konsultacijoms baigiantis; ar kalbasi su psichologu apie tai, kas neramina nuoširdžiai, ar domisi terapijos eiga, praneša apie vaiko svarbius gyvenime įvykius, ar palaiko lankymąsi ir tarpininkauja, kai iškyla nenoras ir pasipriešinimas. Vaiko, tėvų ir specialisto komanda gali padėti vaikui įveikti iškilusius gyvenime iššūkius ir viduje įgyti daugiau pasitikėjimo kitais bei sustiprėti.