Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Straipsniai   /  Kaip išmintingai panaudoti jėgą?

Kaip išmintingai panaudoti jėgą?

Psichiatrė-psichoterapeutė Roma Šerkšnienė

 

Fizinė ir seksualinė energijos yra svarbios kalbant apie asmens gyvenimo kokybę. Tačiau šios energijos gali tapti problema, jei pradeda trukdyti kasdieniam gyvenimui ir santykiams. Negalima piktnaudžiauti ir kenkti savo fizine ar seksualine energija. Šias prigimtines jėgas reikia panaudoti išmintingai (nuolat apgalvojant galimas savo veiksmų pasekmes) saugių, patikimų, šiltų ir tvirtų ryšių kūrimui bei palaikymui.

Apie fizinės energijos tinkamą panaudojimą daugelis tėvų dažnai kalbasi su savo vaikais. Viena vertus, tai kasdienis klausimas, ypač, kai šeimoje yra bent du vaikai. Kita vertus, tai labiau priimtina tema visuomenėje, yra išleista daug leidinių, vyksta daug tėvystės mokymų apie vaikų pykčio valdymą, drausminimą be fizinės prievartos ir pan.

Kalbėtis su vaikais seksualumo ar sekso tema daugeliui suaugusiųjų vis dar sudėtinga. Priežastys įvairios, pavyzdžiui, kai kurie tėvai patys gėdinasi savo seksualumo arba yra išgyvenę trauminę patirtį.

Kodėl reikia kalbėtis su vaikais apie seksą ir seksualumą? Šeimoje vaikai supranta ir įtvirtina savo seksualines nuostatas bei savo seksualinį tapatumą (kaip vyro ar moters). Taisyklės ir lūkesčiai, susiję su seksualumu, suteikia vaikams žinią, kaip tvarkytis su šia daug emocinio krūvio teikiančia žmogaus vara, ir kaip geriausiai šią energiją panaudoti.

Kita vertus, vaikai nuo mažų dienų domisi savo kūnu, mėgina suprasti skirtumus tarp lyčių ir įvairiais būdais siekia patenkinti savo smalsumą. Tėvai turėtų patenkinti šį svarbų vaikų poreikį pažinti savo kūną ir norą suprasti, kuo skiriasi vyrai ir moterys tarpusavyje. Pavyzdžiui, su vaikais pavartydami knygutes apie žmogaus kūno sandarą. Kūdikystėje išmokę pažinti savo kūną vaikai vartoja anatomines sąvokas kūno dalims apibūdinti (o ne liaudyje vartojamus terminus).

Tėvų paaiškinimas fiziniais ir emociniais terminais apie seksą ir seksualumą gali sumažinti mitus bei seksualinio gyvenimo paslaptingumą. Kai seksas ir lyčių skirtumai nebėra apgaubti mitų, nes tėvai suteikia vaikui reikiamos informacijos, nebelieka reikalo ir gėdytis savo seksualumo. Vaikai nustoja gėdintis savo kūno ir labiau supranta, kas su juo vyksta bręstant, gali suprasti koks jų pačių ir kitų asmenų elgesys seksualinėje plotmėje yra leistinas ir tinkamas (saugu), o koks yra nepriimtinas ir draudžiamas (ne saugu). Pokalbiai turi vykti taikant saugu arba nesaugu terminologiją, kategoriškai vengiant vertinimo gerai / blogai. Supratimas apie kūno saugumą stiprina vaiko atsparumą. Vaikai žinodami, kas saugu, kas  ne saugu gali išvengti rizikos pakenkti kitam ar patys patirti žalą. Vertinimas gerai / blogai skatina vaikus slėpti savo išgyvenimus. Kai vaikas gauna tinkamą ir jam suprantama kalba pateiktą informaciją, jam nelieka intereso ieškoti informacijos internete ar kitur.

Tėvai turėtų ne tik „vieną kartą paaiškinti“ vaikams, bet ir kalbėtis daug kartų, natūraliai, laikui bėgant, kad vaikai suprastų, jog šiomis temomis kalbėti saugu. Vaikai mokosi kartodami. Kiek kartų tenka priminti vaikams prieš pereinant gatvę pažiūrėti į abi puses?

Kartu tėvai turi atskleisti vaikams skirtumą tarp tinkamų ir ne tinkamų saugoti paslapčių. Pavyzdžiui, staigmena gimtadienio proga yra tinkama paslaptis, nes ji pradžiugins kitus ir bus atskleista, kai ateis laikas. Tačiau slaptas prisilietimas arba nuolatinių paslapčių laikymas nuo tėvų ar globėjų nėra tinkamos paslaptys ir kelia riziką vaiko saugumui. Vaikai dažnai vengia pasakyti tėvams apie nesaugias situacijas, bijodami bausmės (arba dėl smurtautojo grasinimo), todėl svarbu, kad vaikas žinotų, kad gali ieškoti kitų patikimų suaugusiųjų, kuriais pasitikėtų.

Dar aktyvesnis domėjimasis seksualiniais klausimais prasideda paauglystėje. Tėvų uždavinys supažindinti paauglius su saugaus sekso sąvoka (paaiškinti pastojimo ir apsikrėtimo lytiniu keliu plintančiomis ligomis galimybes, praktikuojant nesaugų seksą). Paauglystėje pradedama rūpintis santykių su jiems patinkančiais asmenimis kūrimu ir draugystėmis, todėl verta su vaikais aptarti ir ne fizinius asmens patrauklumo aspektus, tokius kaip intelektas, sportiškumas, pomėgių turėjimas ir pan. Su paaugliais svarbu aptarti ir lyčių lygybės, netradicinio seksualumo klausimus, dėl kurių žmonės dar gana dažnai patiria stigmą ar yra skriaudžiami.

Nors tokie pokalbiai gali būti nelengvi ir sudėtingi tėvams, tačiau šeimoje įgydami tinkamų žinių apie seksą bei seksualumą vaikai auga atsparesni galimai rizikai, tokiai kaip ankstyvas nėštumas ar net seksualinė prievarta.

Siūlome pagalvoti:

  • Kokias vertybes, susijusias su seksualumu, jums skiepijo tėvai?
  • Ką sužinojote apie seksualinę etiką ir seksualinį gyvenimą iš savo šeimos, iš kitų suaugusiųjų? Kaip šios perduotos žinios apie seksualinį gyvenimą pasikeitė ir ką galite perduoti savo vaikams?
  • Kaip manote, ką jūsų vaikai turi žinoti apie seksualinę etiką?

 

Parengta remiantis leidiniu „Pyktis ir agresija tarpusavio santykiuose. Kaip išvengti smurto?“ (Šerkšnienė, R., 2018)

 

Šeimos santykių institutas kartu su socialiniais partneriais prisideda prie tarptautinės 16 aktyvumo dienų prieš smurtą akcijos ir kviečia kiekvieną asmeniškai prisidėti prie pozityvių, palaikančių (rūpestingų) ir sveikų santykių kūrimo bei palaikymo visuomenėje.