Image Alt

Šeimos Santykių Institutas

  /  Straipsniai   /  Po skyrybų vaikams prisitaikyti padeda pastovumas / rutina

Po skyrybų vaikams prisitaikyti padeda pastovumas / rutina

Vaiko ir tėvų ryšys tęsiasi ir po skyrybų ar atsiskyrimo. Šis ryšys yra pagrindas tolimesnių vaiko santykių su kitais kūrimui ir psichinės sveikatos užtikrinimui. Vaikai geriausiai vystosi, kai yra apsupti juos mylinčių asmenų.

  • Pastovumas ir rutina padeda vaikams jaustis saugiai, nes jie žino, ko tikėtis. Keičiantis šeimai (pvz., skyrybų metu), rutina tampa dar svarbesnė. Kiek įmanoma abiejuose namuose laikykitės panašios miego, valgymo ir darželio / mokyklos rutinos.
  • Skyrybos yra didelis pokytis vaiko gyvenime. Jūsų užduotis padėti vaikui pasirengti pokyčiams – iš anksto papasakokite, kas laukia, atsakykite į vaikus kylančius klausimus ir priimkite jo galimas nemalonias emocijas, leiskite vaikams priimti jų amžiui tinkamus sprendimus, susijusius su pokyčiu. Pavyzdžiui, informuokite vaiką, kokia bus bendravimo tvarka po skyrybų ir klauskite jo, kaip jis norėtų, kad būtų įruoštas jo kambarys, kokių daiktų jam reikėtų.
  • Padėkite savo vaikui:
    • leisdami jiems išsakyti savo jausmus dėl skyrybų;
    • aiškių taisyklių apie laukiamą elgesį nustatymas ir pasekmių taikymo dėl netinkamo elgesio įgyvendinimas;
    • nuraminkite ir patvirtinkite, kad vaikui, kad jūs mylite juo ir visuomet rūpinsitės juo;
    • kreipkitės pagalbos į psichikos sveikatos specialistus, jei vaiko elgesys per keletą mėn. negrįžo į įprastą elgesį.

 

Kviečiame būti socialinės kampanijos „Padėkite savo vaikui jaustis mylimu” dalyviais. Kiekvienas asmeniškai galite prisidėti prie pozityvių, palaikančių (rūpestingų) ir sveikų santykių kūrimo bei palaikymo visuomenėje.

© Šeimos santykių institutas